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Question

A PCB sample is tested according to sub-clause 6.2 of IEC 60664-1:2007. Howto
measure creepage distances when the path is split by floating conductive parts when

d<XandD = X?
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NOTE: d < X, D =2 X, C is conductive floating part

Figure test PCB sample

Different interpretations of total creepage distance are as follows:

Opinion 1: The creepage distance is measured as shown in IEC 60664-1:2007 example
11. Creepage distanceis the distance =d + D.

Opinion 2: Since the d is less than X, the d is considered as zero.
Creepage distance s the distance = D.

Which opinion is correct?

Decision

Opinion 1is correct. Creepage distance is the distance=d +D.

Explanatory notes

TC109 support the option 1 with the following agreement to the next edition of

IEC 60664-1:

A first bullet is added in 6.8 as follow:
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— Where the distance across a groove is less than the specified width X (see
Table1),the creepagedistance is measureddirectly acrossthe groove and
do not take into accountthe contour of the groove (see Example 1).

— Onthe sametopic,the example 3 is improve as:
In the text it is explained the V shape has a width larger than Xand when this
shape hasits value equal to X we make the measurement.
Clearance is the "line of sight" distance. Creepage path follows the contour of the
groove but covers the bottom of the groove by an Xmm insulating link.

=X mm
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