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Question 

According to sub-clause 22.26 of IEC 60335-2-29, it is not allowed to connect the output circuit of a 
battery charger to accessible metal parts or an earthing terminal: 

 
22.26 Replacement: 
The output circuit shall be supplied through a safety isolating transformer and shall not be 
connected to accessible metal parts or an earthing terminal. The insulation between parts 
operating at safety extra-low voltage and live parts shall comply with the requirements for double 
insulation or reinforced insulation. 
Compliance is checked by inspection and by the tests specified for double insulation or 
reinforced insulation. 

 
 
Fig. 1                                                                  Fig. 2 

   
 
 
 
If the circuit is connected to earth as described in Fig.1 or Fig.2 by means of a capacitor for 
functional reason, what is required with respect to the capacitor? 

Decision 

SELV outputs shall not be earthed. As safety extra low voltage can be touched, 
supplementary insulation is necessary between the output and earth. 

Explanatory notes 

Fig1: Only the output circuit is connected to 
earth through a capacitor. 

Fig2: Both the input and output circuit are connected to 
earth through a capacitor. 
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Insulation between input or output circuit and earth is, in general, required to be basic 
insulation for protective earth such that the insulation between the input and output circuit is 
still double insulation, therefore one of the insulations must meet the requirements for 
supplementary insulation. If the earth is a functional earth, then Clause 22.53 is applicable. 
 
Consideration was made for the following points; 
1) Connection between the output circuit and accessible metal parts or an earthing terminal 
of battery chargers is prohibited by clause 22.26 of IEC 60335-2-29. 
2) Insulation between earthing conductor and input or output circuit for the purpose of EMC 
suppression is not always clarified in the standard. (Differentiation between protective earth 
and functional earth) 
3) Requirement of 19.20 of IEC 61558-1(Separation between SELV, PELV and other 
circuit). 

 

The decision is based on the comment from TC61 Bled meeting held on June 2019.   


