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Question 

According to Subclause 24.1.2 of IEC 60335-1, switch mode transformers should be tested 
to Annex BB of IEC 61558-2-16. Clause BB.4.2 of IEC 61558-2-16 calls up Subclauses 
26.1-26.3 of IEC 61558-2-16, which in turn calls up clause 26 of IEC 61558-1. Subclause 
24.1.2 of IEC 60335-1 states that clause 26 and Annex H of IEC 61558-1 are not 
applicable. 

24.1.2 The relevant standard for transformers in associated switch mode power supplies is Annex 
BB of IEC 61558-2-16. Clause 26 of IEC 61558-1 and Annex H of IEC61558-1 is not applicable. 

The relevant standard for safety isolating transformers is IEC 61558-2-6. If they have to be 
tested, they are tested in accordance with Annex G. 

 

On the other hand, in the quoted Annex BB of IEC 61558-2-16, 

BB.4.2 Replacement: 

The transformers for switch mode power supplies shall comply with the relevant sections of IEC 
61558-1 and of this standard, and the conditions under which they are used in the appliance or 
equipment shall be in accordance with their marking. However, for associated transformers for 
switch mode power supplies used in an appliance or equipment for which a relevant appliance or 
equipment standard exists, they may be tested under the conditions present in the appliance or 
equipment for which they are intended. 

Consequently, such transformers for switch mode power supplies shall comply with the following 
clauses, subclauses or parts thereof. 

1 - 2 - 3 - 4 - 5.1-5.2 - 5 3 - 5.4 - 5.5-5.6 - 5.7-5.15-7.2-7.5 - 8.2 - 8.11 - 14.2 -14.3 - 18.1 -18.2 - 
18.3 - 19.1 - 19.12 - 26.1 - 26.2 - 26.3- 26.101 - 26.102 - 26.103 - 26.104 - 26.105 -26.106-
26.107 Annexes A, C, D, E, G, K, L, M, N, P, R, W 

 

For switch mode transformers: 

Q1: Does the exclusion of Clause 26 in the second sentence of the 1st paragraph of Clause 24.1.2 
of IEC 60335-1 mean exemption of all the clauses including those in part 2s of IEC 61558 series or 
only those in Part 1?  



IECEE OD-2017:2017 © IEC 2017   
 

[ここに入力] Page 2 of 2  [ここに入力] 

If not, is it correct that Clause BB.4.2 of IEC 61558-2-16 takes precedence and all Subclauses of 
Clause 26 (underlined) are applicable? 

Q2: For switch mode transformers, the internal operating frequency is generally above 500Hz. 
Since IEC 61558-2-6 is for transformers not greater than 500Hz and IEC 61558-2-16 is for 
transformers greater than 500Hz, then in Clause 24, should only the 1st paragraph of Subclause 
24.1.2 of IEC 60335-1 apply for switch mode transformers? (Annex G is not applicable to switch 
mode transformers.) 

 

Decision 

Q1: Only those clauses of Part 1 are excluded which means 26.101 - 26.102 - 26.103 - 
26.104 - 26.105 -26.106-26.107 are applicable. 

 

Q2: If the switch mode power supply is an SELV type then the transformer must be a safety 
isolating transformer and it can either comply with Annex BB of IEC 61558-2-16 or Annex G 
of IEC 60335-1. If the switch mode power supply is not an SELV type then the transformer 
must comply with Annex BB of IEC 61558-2-16. 

 

All other aspects relating to the switch mode power supply circuitry must comply with IEC 
60335-1. 

Explanatory notes 

1.  As explained in question 1 

 

2.  The requirements in the 2nd paragraph should have been covered by the 1st 
paragraph for switch mode transformers > 30kHz. (See also Decision to Q2) 

 

The PDSH 2116 which was based on the comment from TC61 Busan meeting held on October 
2018 was reviewed and modified according to the comment given from TC61 Bled meeting 
held in June 2019.   


