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Question 

Various types of appliance inlets and appliance outlets, serving as individual accessories to 
be built into an appliance or equipment, are equipped with flat quick-connect terminations, 
solder terminations or insulation piercing connecting devices (terminations in accordance with 
clause 3.14 of IEC 60320-1). Examples are shown in the photos below. 

According to clause 12.2 of IEC 60320-1, rewirable appliance couplers shall be provided with 
screw-type clamping units or screwless clamping units according to IEC 60999-1. 

The following question was raised by a CBTL: 

Are these types of termination acceptable for appliance inlets and appliance outlets that are 
declared or regarded to be rewirable? 
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Decision 

Flat quick-connect terminations, solder terminations or insulation piercing connecting devices 
are acceptable as terminations for appliance inlets and appliance outlets, provided they are 
tested to and comply with the relevant standard (e.g. flat quick-connect terminations 
according to IEC 61210). 

Appliance inlets and appliance outlets are not covered by clause 12.2 “Rewirable appliance 
couplers” of IEC 60320-1. Appliance inlets and appliance outlets are not regarded as 
rewirable. 

Explanatory notes 

The probable reason for the uncertainty regarding the admissibility of these types of 
termination are the definitions given in IEC 60320-1, clauses 12.2 “Rewirable appliance 
couplers” and 12.3 “Non-rewirable appliance couplers”. 

The term “appliance couplers” used there is a generic term covering the different types of 
appliance couplers (connectors, plug connectors, appliance inlets, appliance outlets). 

According to the definition given in clause 7.3 of IEC 60320-1, however, the classification of 
appliance couplers in rewirable and non-rewirable types is valid only for connectors and plug-
connectors, but not for appliance inlets and appliance outlets. 

To clarify this issue in IEC 60320-1, it is proposed to replace the term “appliance couplers” by 
the term “connectors and plug connectors” in the heading and in the text of clauses 12.2 and 
12.3. 

 


